InterRail

Avrupa Demir yolları İşletmelerinin bu uygulaması, tek bir bilet ile bir çok gezgine, ucuz bir şekilde ve çok sayıda yeni yerleri keşfetme olanağı sunuyor. InterRail, sadece bu bilete sahip olanların bindiği özel bir tren ile değil, normalde de aktif bir şekilde bulunan trenler ile ulaşım sağlamaktadır.

InterRail Global Pass bileti Avrupa'nın 30 ülkesinde 5 gün ile 1 ay arasında, InterRail Bir Ülke Pass bileti ise seçeceğiniz 30 Avrupa ülkesinden herhangi birisinde 3 ile 8 gün arasında sınırsız serbest dolaşım olanağı sağlar.
Farklı fiyat uygulaması ile tüm gezginler Interrail Pass bileti alabilmektedir.

Interrail Global Pass ve Interrail bir ülke pass; 
Türkiye, Yunanistan, Finlandiya, Rusya, Hollanda, İtalya gibi ülkelerinde aralarında bulunduğu 30 Avrupa ülkesinde geçerlidir.

10 günlük geçerlilik süresi içinde 5 günlük (Flexi)
22 günlük geçerlilik süresi içersinde 10 günlük (Flexi)
15 gün sürekli geçerli,
22 gün sürekli geçerli ve
1 ay sürekli geçerli olmak üzere 5 farklı şekilde biletler mevcut ve fiyatlarda farklılık gösteriyor.


İstediğiniz zaman , istediğiniz yerden(30 ülke) başlayabilir ve rotanızı dilediğiniz gibi belirleyebilirsiniz.
Tren garlarında bulunan  görevlilerden de rotanız ve o an yolculuk yapacağınız tren için bilgi alabilirsiniz.

Interrail ile görülmeye değer bir çok yeni köy, kasaba, şehir hatta ülkeler keşfedeceksiniz.
InterRail ile kendinizi de tanıma fırsatı elde edeceksiniz. Bazen otel, bazen hostel bazense dışarıda sabahlayarak bu doyumsuz macerayı daha da zevkli hale getireceksiniz.

Rezervasyonlu trenler ve rezervasyonsuz trenler bulunmakta. Eğer rezervasyon yaptırmadıysanız, rotanız doğrultusunda gideceğiniz trene bindiğinizde boş koltuk bulmanız yeterli :) Fakat bazı yoğun hatlarda bu durum zor bir hal alıyor ve ayakta kalabiliyorsunuz.. İşte bu durumlarda rezervasyonun önemi ön plana çıkmakta.


Sahip olduğunuz InterRaıl biletine, bindiğiniz yer, tarih, yolculuk saati ve ineceğiniz yeri yazıyorsunuz.

Özellikle rezervasyonsuz trenleri tercih ettiğiniz zaman, bir çok aktarma yapmak durumda kalıyorsunuz. Biz Brüksel'den, Almanya'nın Köln kentine geçmek için 6 tren ile yolculuk yapmak zorunda kalmıştık.

Rezervasyonsuz bir şekilde hızlı trene binme fırsatı da yakalamıştık :)
Biz yolculuğumuza başlamadan önce, bazı ülkeler de kalacağımız yerleri gitmeden ayarlamıştık. Genellikle Hostel tercih ediliyor çünkü daha ucuz. Bu da Bosna Hersek'in başkenti Saray Bosna'da kaldığımız en üst katta ve büyük bir balkonu bulunan odamız :)
Biz genellikle ucuz ama güzel oteller bulmaya çalıştık ve nitekim öyle de yaptık. Bu da İtalya'nın Bologna kentinde kaldığımız lüks sayılabilecek bir otel.

Yanınıza fazla yük almamaya çalışın.

InterRail'i genellikle genç gezginler  tercih ediyor fakat bunun sadece gençler için olmadığını gösteren bir çok insan gördük :)
 İnterRail yaptığınızda unutmamanız gereken şeylerden biri de, yaptığınız rotanın değişebileceği. Çünkü yoğun bir tempo ile geçtiğini ve zamansal durumlardan dolayı bu tür şeylerle karşılaşabilirsiniz.
Bazı yolculuklarda aktarmalar zor bir hal alabiliyor. Başımıza gelen bir olaydan örnekle açıklayacak olursam; İsviçre'nin Bern kentinden Paris'e gideceğimiz zaman , Fransa'nın en küçük şehri olan Belfort'ta aktarma vardı. Ve biz Belfort'a indiğimizde saat 21:10 iken, aktarma yapıp Paris'e geçeceğimiz tren sabah 05:12'deydi :)


Aktarmalardan dolayı çok zaman kaybı olabiliyor ve önceden otel veya hostel ayarlamadığınız yerlerde kalmak zorunda olabiliyorsunuz. İşte bu durumlar için verebileceğim en iyi tavsiye sanırım, yanınızda kulaklık ve günlük bulundurun. :)

Aklınıza takılan bir şey olduğunda veya bir problem ile karşılaştığınızda mutlaka ''Tourist Informatıon'' kısmına uğrayın. Ayrıca her tren garında mevcut olan bu bölümden bulunduğunuz yerin haritasını da ücretsiz alabilirsiniz.

Uzun yolculuklar sıkıcı bir hal alabiliyor. Rotamızın başlangıcı olan Saray Bosna - Zagreb treni tam 12 saat sürmüştü. Ve bu durumu hesaba katmadığımız için yarım gün geçirmeyi planladığımız Zagreb'te, tren garında 2 gece geçirdik. Ve bizim maceramız için unutulmaz bir anı oldu. 

Sürprizlere açık olun ve her şeye olumlu bakmaya çalışın. Tren garında tanıştığımız bir İtalyan beyefendi bizi evine davet etti ve Floransa'dan Pisa'ya geçerek doğru ona gittik. Bir aşçı olan İtalyan elinden spagetti yedik :)

İstediğiniz mevsimde InterRail biletine sahip olabilirsiniz fakat yaz mevsimini tercih etmeye çalışın.



Bu yolculuk için ortalama bir masraf listesi oluşturun. Zorunlu harcamalar hariç. 

Gidin, gezin, görün ve bir çok güzel anı ile dönün! :)



Yorumlar